Volumul 69 de motive stupide ca să te apuci de citit este un proiect comun Adenium și Hyperliteratura, un ghid util pentru cei interesați de literatură, la începutul formării unei biblioteci (și a unei culturi generale vaste), și în același timp o carte savuroasă pentru cunoscători, pentru împătimiții cititului, care vor găsi cu siguranță viziuni proaspete asupra cărților, alături de titluri și autori noi.
69 de motive stupide ca să te apuci de citit este alcătuită din 69 de articole, editoriale, fragmente din anchete și interviuri, recenzii și alte lucrări apărute pe Hyperliteratura în cei trei ani de existență. De la recomandări de titluri și autori care n-ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă, la cărți mai puțin cunoscute, dar la fel de importante și interesante, analogii și analize inedite ale unor cărți sau teme clasice, văzute mereu din alte unghiuri, până la povești savuroase din spatele cărților, din viețile autorilor, dar mai ales din viețile cititorilor lor.
Hyperliteratura: „O carte celebră despre cum să te lași de fumat începea cu un pasaj în care se spunea că nouă din 10 care au citit‑o chiar au abandonat nicotina definitiv și irevocabil. Una despre cum să începi o dietă sănătoasă promitea că nu doar vei slăbi, dar energia ta va fi la cote inimaginabile. Această carte nu este despre cum să te lași de ceva, ci despre cum să te apuci de un viciu. Da, viciu, pentru că evadarea din realitate, cultura generală îmbogățită, o viață trăită într‑o mie de alte vieți pot fi pentru societatea noastră semianalfabetă considerate droguri.
Această carte promite că va pune pe gânduri un necititor (căci toți avem astfel de prieteni, nu?) și unul din 10 va intra într‑o librărie să‑și cumpere o carte. Această carte promite unui cititor înrăit, pe de altă parte, că se va amuza și va găsi aici nenumărați prieteni cu care va avea 69 de discuții și dezbateri și călătorii mișto de tot. Una peste alta, cititor sau necititor, această carte îți va da o poftă de citit și mai mare. Și, la încheierea ei, vei avea cel puțin un titlu nou în wishlist, alții poate chiar o listă. Iar toate acestea nu te vor ajuta cu absolut nimic.”
Volumul 69 de motive stupide ca să te apuci de citit este recomandarea Adenium pentru această săptămână.
Citiți fragmente pe metropotam.ro și vice.com.
Andrei Ruse: „Dăm în sistemul de învăţământ, dăm în profesorii care de fapt terorizează cu literatura, nu educă (şi îi lăudăm pe cei care trebuie), pornim de la simbolistica simplului gest de a purta cu tine o carte în public, intrăm într-o sumedenie titluri, de la clasici prăfuiţi până la contemporani coioşi sau nu, facem nişte analogii şi analize total cretine de multe ori, ne îndrăgostim de personaje groteşti sau de criminali în serie, zburdăm prin beletristică, dar şi prin cărţi de specialitate, prin fantasy-uri şi thrillere, prin cărţi pline de erotism, mai dăm şi sfaturi pentru cupluri (din romane englezeşti, de exemplu), călătorim prin biblioteci mai mult sau mai puţin fictive, una peste alta concentrăm ceea ce înseamnă dragoste pentru cărţi şi explicăm de ce literatura este ceva necesar şi mai ales viu, în 69 de puncte total diferite care nu au cum să te lase rece.” Citiți restul interviului pe loieri.ro.
Pe hyperliteratura.ro puteți citi ce spun coautorii acestui volum despre 69 de motive stupide ca să te apuci de citit.
Alexandru Petria: „69 de motive stupide ca să te apuci de citit pledează inteligent, într-un limbaj actual, pentru firesc, pentru bogăţiile ce aşteaptă să fie descoperite în scrierile literare.” Recenzia poate fi citită pe catchy.ro.
Carticafeasitutun: „Cartea este o colecție de povești scurte cu vrute și nevrute literare: despre scriitori, cărți/personaje plăcute, sau, dimpotrivă, detestate, sfaturi pentru relații din cărți and so on and so forward. Mie mi-a crescut inima de plăcere cu cartea asta.”
Sever Gulea: „Un cititor nu se naşte parcurgând un singur volum agreabil, obiceiul lecturii se întreţine şi se întăreşte în luni de zile (o carte nu naşte un cititor, eventual îl poate concepe, dar până la naşterea sa în forma deplină, în stadiul în care lectura devină o rutină indispensabilă ce îşi găseşte locul firesc printre preocupările sale, e necesară parcurgerea unor etape… cam ca în embriologie -celula ou devine făt şi mai apoi nou născut după mult timp). Cu toate acestea, cred că plăcerea pentru lectură poate să te surpindă de oriunde, în orice moment, în cele mai trăznite feluri, atâta timp cât ea are la bază o trăsătură uniform distribuită în umanitate, deşi nu cultivată la fel: curiozitatea, o ipotetică simpatie pentru alteritate, pentru celălalt, pentru un alt fel de a privi lucrurile. Nu putem să îi convingem pe ceilalţi să citească, putem doar să îi apropiem mai mult de şansa de a degusta ei singuri şi, mai departe, de a căuta să repete această joaca a literelor şi imaginaţiei.”
Nopți de sânziene scrie o recenzie despre textul scris de Alexandra-Georgiana Andrei- „Mă obsedează ideea de moarte din cărțile și filmele astea”: „A.G. vorbește despre efemeritatea morții, lucru pe care îl înțeleg din perspectiva religiilor orientale, care susțin că viața și moartea se succed una după alta, într-o curgere eternă. Dar poate că A.G. nu face referire la filozofia orientală…”