Ce poate completa mai bine o stare de relaxare și de visare decât o carte bună?
Recomandarea Adenium pentru minivacanța de 1 mai este Arta sunetelor. Antologie, un volum coordonat de Radu Lupașcu.
Arta Sunetelor este o apariție editorială remarcabilă pe piața de carte românească: un volum reeditat și îmbogățit, care aduce în prim-plan câteva dintre cele mai mari nume autohtone și internaționale ale genurilor jazz, blues, rock, clasică, de avangardă, gospel, lăutărie, hip-hop, musical sau muzică de film și teatru. Descoperiți articole despre istoria celor mai importante fenomene muzicale mondiale, despre evoluția chitarei electrice și a rockului românesc în perioada comunistă, precum și un număr impresionant de interviuri, acordate, printre alții, de Peter Hammill, Cesária Évora, Joe Cocker, Steve Vai, Vali Sterian, Ian Anderson, Jan Garbarek, Uriah Heep Band, Paul Rodgers, Al Di Meola, The Holmes Brothers, Jethro Tull, Jean‑Michel Jarre, Lhasa de Sela, Omara Portuondo.
Radu Lupașcu (coord.) este producător muzical, director de vânzări al unor case de discuri, organizator de spectacole, redactor de specialitate, prezentator de emisiuni, promoter, precum și un cunoscut colecționar de discuri. Este membru fondator a două reviste muzicale, Musical Report (coordonator) și Art & Roll (director). A mai publicat volumele Pe urmele lui Hendrix (2005) și Interviuri Rock (2012).
Dacă nu v-am convins, vă oferim, în premieră, câteva fragmente din acest volum.
Florin Silviu Ursulescu: „Se făcea rost de discuri în zeci de feluri – prima categorie era formată din cei cu rude, adică unii aveau rude care plecau în deplasare (puțini), alții aveau chiar rude stabilite în străinătate. Dar toți aceștia trimiteau discuri sporadic, nu la comandă; nu te puteai baza pe ei. Baza era formată din cei care aveau legături cu piloți Tarom, șoferi de TIR, stewardese, persoane care plecau mereu cu serviciul, săptămânal, dar cărora trebuia să le dai dolari pentru cumpărături (aducători puteau fi și sportivii). Așa că umblam prin căminele care găzduiau studenți străini, mai ales arabi, africani, ca să cumpărăm valută, mai ales dolari, cu mari pericole (pe vremea aia făceai pușcărie dacă te prindea cu valută). Se uită, se crede că nu era mare lucru să faci rost de discuri – în primul rând, trebuia să ai relații, în al doilea rând, să fii inconștient ca să‑ți riști libertatea pentru 5 dolari.”
Radu Paraschivescu: „Scena devenea pe nesimțite suprarealistă. Nu eram doar pe punctul să trafichez viniluri cu un locotenent-major de Securitate, ci eram invitat să schimb idei și păreri despre muzica lui Dire Straits. Prudent din fire, n-am marșat. L-am dat pe John Cougar Mellencamp și am primit în schimb Brothers in Arms, cu chitara aceea gri ca o uniformă de milițian spărgând albastrul coperții. Mi-am luat rămas-bun de la ofițerul în civil, care a dus două degete la tâmplă, ca-n filmele lui Nicolaescu, și am pornit spre casă, leoarcă pe sub canadiana grena și strângând discul la piept ca pe un copil regăsit.”
Vali Sterian: „Niciodată n‑am dorit și nici nu voi dori să fac ceea ce fac (și mă refer la muzică) doar de dragul unui succes facil. Nu mă interesează și nu m‑a interesat nicio clipă chestiunea asta, pentru că, dacă m‑ar fi interesat, probabil că aș fi abordat o cu totul și cu totul altă direcție. Aia comercială, în care faci orice ca să fii pe placul a sute, milioane de oameni.”
Florin Silviu Ursulescu: „Înainte de ’89, puteai să asculți în discoteci, la petreceri (ceaiuri), la radio (programul 1 sau Radio România Tineret) multă muzică nouă străină, hituri din topurile europene sau rock heavy. Erau momente în care găseai orice noutate din Occident, pe disc sau pe bandă de magnetofon. O întrebare la care nu s-a răspuns niciodată este cum intra muzica asta în țară. […] În epoca aceea de privațiuni, în care nu găseai nici carne sau cafea, a fi la curent cu Occidentul, măcar într-un domeniu, oferea o plăcere adâncă, o mândrie, o satisfacție care îți mai acoperea grijile.”
Ce este Arta sunetelor, la urmei urmei? O carte bună despre muzica bună și chiar mai mult decât atât. Descoperiti volumul pe site-ul Adenium și bucurați-vă de minivacanță!