De unde stau eu pot vedea cerul, de Ioana Duță, este un volum câștigător al Concursului de Debut „Adenium Start”, secțiunea Poezie, organizat de Adenium în anul 2014. Cartea cuprinde trei secțiuni în care poemele se înșiruie ca o poveste intimă care merită citită pe nerăsuflate. Poezia Ioanei Duță este una feminină, confesivă, caldă, lirică, directă, cu accente ironice. Cititorul este plasat în microuniversul autoarei, tensiunea creată de aceasta fiind convingătoare.
Dan Gulea: „Poeme sub semnul privirii, al imaginii (cu elemente de tip șocant, posibile proiecții ale eului: baba ce doarme pe un pian, omul căruia i se poate citi pe chelie harta României mari) pe care acest eu (prezent încă din titlul volumului) e dornic să le transmită. Numai că ceva s-a defectat în mod iremediabil, eul este prins în lumea trenurilor și a biletelor, comunică de parcă ar arunca sticle cu mesaje în oceane. Unul dintre acestea este și volumul de față, pe care cititorul se poate considera norocos că l-a găsit.” Recenzia poate fi citită pe filme-carti.ro.
Ioana Duță (n. 1988) a terminat Facultatea de Litere din cadrul Universității de Vest din Timișoara, secția română‑engleză și un masterat de comunicare interculturală la aceeași universitate. În prezent, urmează studii doctorale la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris. A publicat în mai multe reviste literare (Orizont, Tiuk!, Forum Studențesc, subcultura, Timpul), precum și în câteva antologii, cum ar fi Prietenii despre care nu mai știi nimic, Student Creation sau Ziua cea mai lungă.
Ioana Duță, despre emoțiile trăite alături de Adenium: „M-am bucurat tare când am dat peste anunțul concursului. De mult pregăteam manuscrisul, dar pur și simplu nu aveam curaj să îl arăt. Nimic nu putea fi mai ușor și mai puțin dureros. Dureros… vorba vine. De fapt, totul s-a încheiat cu o bucurie enormă. Momentul când am fost sunată să fiu anunțată că am câștigat a fost cel mai amuzant: nu am știut cum să reacționez, nici nu am sărit în sus de bucurie, nici nu am zâmbit măcar, pentru că nu pricepusem: cum, ce, eu? De fapt, e o ofertă la electrocasnice și am câștigat ceva pentru care trebuie într-un fel sau altul să dau bani. O șmecherie. Nu. E poezie. A mea. Nu regret decât că nu voi mai trăi astfel de momente, căci debutul e unul singur. Pentru asta îi voi fi mereu recunoscătoare editurii și întregii echipe care s-a ocupat de acest volum. Tot ce a urmat a fost ca o nebuloasă pentru mine: editare, grafică, bilete de avion, lansare de carte, lumini, muzică, multe, multe zâmbete și clipa în care m-am deplasat de pe un scaun pe altul, de pe scaunul cititorului pe cel al autorului.”
Ediția a III-a a Concursului de Debut „Adenium Start” este în plină desfășurare. Manuscrisele mai pot fi trimise de debutanți până la data de 15 mai 2015.