O adevărată familie, autor Mircea Gheorge, este un volum de proză scurtă în care personajele, veritabile ființe de hârtie, au aparența unor ființe inutile, evoluând conform unui scenariu lipsit de patetism, în decoruri când decolorate, când foarte puternic stilizate.
Camil Moisa: „Indiferent la ce persoană se narează, tonalitatea povestirilor din O adevărată familie face din autorul-narator un alt personaj, nu mult diferit de celelalte. Familiaritatea lui cu acestea îi permite să le privească mai de aproape, atrăgându-le, uneori, pe panta unui comic involuntar. E cazul colegului de serviciu, Sebastien, din Contractul, pe care personajul-narator îl provoacă la o discuție pe tema sensului omenirii. Și aici, ca de obicei, umorul lui Mircea Gheorghe e unul reținut-îngăduitor.
De altfel, pitorescul naturii umane și al situațiilor pe măsură e o țintă preferată a autorului, fie că e vorba de povestirile inspirate din mediul românesc, fie din cel canadian. El pune deseori în plan secund subiectul propriu-zis al povestirii, devenind o adevărată miză a acesteia. O trăsătură care ne ajută să împachetăm ușor câteva din povestirile acestui volum în câte-o formulare sintetică : încremenirea în metehnele unei epoci trecute sau în niște convingeri greșite (Inspecție de vară, Gafa); geniul închipuit (Poetul și inventatorul); găunoșenia discursului care promite reușita (O afacere de succes), oportunismul (Revoluționara).” Citiți recenzia aici.
Mircea Gheorghe (n. 1943) este un cunoscut prozator, traducător și jurnalist român din Canada. A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română din București (1966) și un master în biblioteconomie și științele informației la Université de Montréal (1995). A fost redactor la Biblioteca Centrală Pedagogică și la Editura Didactică și Pedagogică, iar după stabilirea în Canada (1990) a lucrat ca bibliotecar și documentarist. A debutat în 1969 în revista „Limbă și literatură” cu un eseu despre George Bacovia și a colaborat sau colaborează la diverse reviste din țară sau din diaspora, printre care: „Timpul”, „Contemporanul”, „Convorbiri literare”, „Limbă şi literatură”, „Luceafărul” (România), „Pagini româneşti”, „Argus”, „Terra Nova”, „Hypatia”, „Candela”, „Luceafărul românesc” (Canada). A publicat peste 1000 de cronici și medalioane literare, eseuri, articole, studii şi sinteze de istoria criticii și ideilor literare, proză scurtă (între 1969 şi 1976, cu pseudonimul Alexandru Vasiliad) şi traduceri (Fernand Braudel, Pierre Chaunu, Jean‑Marie Guyau). Este autorul unui Ghid de predarea limbii şi literaturii române (Editura Didactică și Pedagogică, 1982), precum și al volumelor Partida de canastă (proză scurtă, Editura Polirom, 2005), Imprevizibilul triumf (eseuri, Institutul European, 2008) și Clepsidra (roman, EuroPress, 2010). Numeroase dintre textele sale sunt prezente în antologii de proză.