„Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei” este o carte scrisă la superlativ, despre cum poezia și geniul filmelor tarkovskiene au devenit poveste de dragoste, sens și stil de viață, într-o Românie comunistă unde libertatea de gândire se încadra la categoria „delictele golanilor”. Rezistență și eliberare prin artă – legitimație valabilă pe viață. Mihai Vacariu – un cinefil al calităţii, un trăitor al artei – pătrunde în labirinturile operei poetului-regizor, demonstrând că Fericirea constă în a trăi arta ca pe o rugăciune, în a nu te grăbi să trăieşti, ci în a te bucura să zideşti.
Mihai Vacariu, în dialogul său cu Alexandru Petria despre volumul „Îndrăgostit de Tarkovski”: „Cartea mea e mai mult despre artă în general, iar Tarkovski e un fel de caz particular. De ce tocmai Tarkovski din toată arta? Puteam la fel de bine să scriu despre Dostoievski, van Gogh sau Bach. Am ales să scriu despre Tarkovski pentru că am trăit filmele lui foarte intens.” Întregul interviu poate fi citit pe catchy.ro.
Mihai Vacariu (n. 1967) este licențiat în filosofie (Universitatea din București) și a absolvit studii postuniversitare de filosofie și comunicare. A publicat în reviste de specialitate din țară și străinătate numeroase articole din domeniile filosofie, comunicare și film.