De la început, facem precizarea că multe persoane sunt intimidate de noțiunea de cod sau codul Bibliei. Oare este motiv pentru intimidare sau reticență? Părerea mea este că nu există un motiv real pentru intimidare sau reticență. Înainte de a trage concluzii pripite, merită să cercetăm despre ce este vorba.
Așadar, ce este codul Bibliei?
Un mod de ascundere a unui text în alt text. Tehnica este veche de mii de ani și în criptografie poartă numele de steganografie.
În limbaj criptografic putem defini codul Bibliei ca fiind o metodă de steganaliză, adică descifrarea textelor codificate prin steganografie.
Autorul codului este o inteligență supra-umană. Pentru mine, Autorul codului Bibliei este Dumnezeu. Munca cercetătorilor constă în aceea de a pune la punct o metodă de identificare rapidă a cuvintelor codificate prin steganografie. Nu este vorba de interpretări mistice, oculte sau numerologice, ci doar de citirea sutelor de mii sau chiar milioanelor de cuvinte codificate.
Până la apariția calculatoarelor și folosirea lor pentru analiza textului biblic, descifrarea codurilor era extrem de dificilă și foarte limitată. Metoda tradițională presupunea transcrierea textului Torei pe un anumit număr de coloane și identificarea vizuală a unei anumite serii de coduri ce deveneau vizibile și ușor de citit pe verticală sau pe diagonală. Numărul de coduri identificate prin această metodă depindea de aptitudinea cercetătorului de a identifica vizual cuvinte inteligibile.
În prezent, cu ajutorul calculatorului pot fi identificate milioane de cuvinte codificate.
Cred că fiecare știe cum arată un rebus, în care putem citi cuvinte atât pe orizontală cât și pe verticală. Închipuiți-vă textul Torei ca un set de rebusuri de diferite dimensiuni în care putem citi pe orizontală textul în clar (obișnuit), iar pe verticală sau în diagonală cuvintele codificate. După cum vă puteți da seama, citirea codului Bibliei nu presupune vreo metodă secretă de interpretare, ci doar o citire simplă a unor cuvinte inteligibile.
Existența a milioane de cuvinte inteligibile ce pot fi citite pe verticala unei matrici sau a unui tabel este certă și nu poate fi contestată de nimeni. Toată disputa se duce la un alt nivel și pe tărâm matematic și statistic.
Cu alte cuvinte, se dispută dacă aceste coduri sunt rezultatul unor apariții întâmplătoare sau a unei așezări intenționate din partea Autorului textului biblic. Disputa este la fel de aprinsă ca cea dintre cercetătorii atei și cei religioși, sau dintre evoluționiști și creaționiști.
Așadar, nu trebuie să ne mire faptul că există mulți cercetători care contestă vehement existența unui cod al Bibliei așezat intenționat în textul biblic de autorului acestuia.
În concluzie, cei care resping codul Bibliei încearcă să acrediteze ideea că toate cuvintele inteligibile, citite ca secvențe de litere echidistante, sunt rezultatul hazardului sau al întâmplării, pe când apărătorii codului afirmă că, din punct de vedere statistic, există zeci de mii de coduri a căror apariție nu poate fi explicată ca rezultat al întâmplării.
Miza este foarte mare, și de aici disputa aprigă asupra acestor codului. Pentru lumea academică, a accepta existența acestor coduri este ca și cum ar accepta existența lui Dumnezeu.