Scrisă într-o manieră creștin ortodoxă, această carte îndeamnă de la început la reflecție, încurajează pe fiecare om să-și pună întrebări esențiale și motivante. Aceste întrebări nu sunt de neștiutor, de om care-și pierde sensul căutării cum regăsim adesea printre cei cu obezitate care abandonează lupta cu kilogramele în plus – ci sunt întrebări de rafinament. Se are în vedere că ceea ce pentru sunt doar niște vorbe, pentru alții chiar este o formă axiologică a vieții.
Pe tot parcursul cărții se caută sensul mâncării, depărtarea de plăcerea distructivă, de capcanele plăcerilor. În acest sens autorul discută în repetate râduri despre recursul la viata simplă. Plecând de la aspectele de bază care ajută la dezvoltarea omului se dorește desăvârșirea spirituală prin care se poate împlini sensul existenței.
Conștient că avem nevoie de hrană ca oameni pentru susținerea vieții precizează apoi că o abordarea mult prea spirituală ar fi de evitat. Pretenția sau dorința autorului este ca cel care citește aceste pagini să se întrebe sincer asupra celor acționate în viața sa, aș înțelege cu referire la ce a mâncat, cât, cum, pentru ce…
Hrana pe care o avem la dispoziție din abundență, în prezent, ar trebui să fie doar un mijloc cu ajutorul căruia să câștigăm dreptul de a fi alături de Dumnezeu. Problema intoxicării alimentare este adesea reiterată ca și patimă contemporană.
Sincer și profund în autoanaliza pe care o face cu privire la erorile personale din trecut când a făcut excese diverse, autorul precizează un aspect esențial – anume că la un moment dat ceva îl trăgea spre o schimbare, chiar dacă a avut de mai multe ori tentația de a renunța la asemenea speranțe. Prin aceasta ilustrează foarte bine o stare frecvent întâlnită de noi psihologii în cursul psihoterapiei, când persoanele suferinde care au potențial real de vindecare, simt o dorință sau o speranță ce îi va determina să acționeze cu mai mult curaj pentru a scăpa de problema lor.
Acesta ar fi momentul iluminării, al începutului procesului de vindecare psihologică, fără de care nici o măsură medicală nu se va finaliza așa cum își doresc bolnavii. De aici pleacă toată motivația și energia care îl ajută pe omul obez să reziste la acele dificultăți care sigur vor apărea.
Întrebările de la care a pornit autorul în tentativa lui de a slăbi controlat au fost extrem de utile, pentru că au adus explicații, înțelegere și sens. De aceea și spune că omul trebuie să se conștientizeze pe sine ca mâncător, ca înghițitor de diverse lucruri care îi vor determina starea în care se află. Deci omul trebuie să fie foarte atent la calitatea alimentelor. Suntem convinși că fiecare cititor va modifica și va personaliza programul de nutriție sănătoasă așa cum i se potrivește și va prelua din această carte în special aspectele care i se potrivesc. Prin această selecție fiecare poate descoperi CALEA care conduce la succes. Ar putea fi o cale asemănătoare sau foarte diferită de cea prezentată – dar prin succesul atins de fiecare în parte, această carte și-ar îndeplini misiunea pentru care a fost scrisă.
În primele pagini ale cărții se remarcă o atenționare peste care nimeni nu trebuie să treacă. Cititorii caută idei și soluții cât mai bune. Fiindcă mulți oameni își doresc să știe cum să slăbească se atenționează că fiecare trebuie să înțeleagă că efortul de voință trebuie să fie la fel de mare ca și așteptările finale. Ne dorim ca această precizare să fie acceptată ca o măsură de siguranță și nu ca o descurajare.
Așadar – nu va fi ușor să slăbiți. Slăbirea se obține treptat, pas cu pas și destul de lent pentru a se putea menține o greutate dorită.
Erorile făcute de cei care au încercat să slăbească pot fi evitate. Astfel se reconadă o atentă alegere a dietei.
Omul contemporan nu mai are timp pentru a se îngriji cum trebuie să mănânce. Mecanismele care influențează comportamentul alimentar diferă mult de la un individ la altul. Proprietățile alimentelor, gusturile puternice descoperite și accentuate cu substanțe chimice pot afecta capacitatea de autocontrol. Sigur că putem considera companiile producătoare de hrană vinovate de unele efecte nedorite. Dar avem datoria să ne informăm, să ne protejăm, să alegem doar ceea ce este mai aproape de natural. Nici un produs alimentar nu poate avea succes dacă nu vom cumpăra acel produs. Politicile de comerț și producție depind de noi, consumatorii.
Autorul insistă pe larg în cartea de față pe beneficiile incontestabile ale postului negru. Personal nu cunosc oamenii care să fi rezistat chiar mai mult de 40 de zile de post negru, și aceste situații mi se par extrem de greu de atins. Însă pentru perioade scurte postul negru are potențialul de detoxifiere a organismului și poate fi de un mare ajutor.
Soluțiile promovate de autor pentru menținerea greutății optime sunt practice. Unele dintre aceste sunt bazate pe reguli de bun-simț. Se insistă de fapt pe variantele nonalimentare, pe rugăciune, conversații, mișcare, lectură, plimbări, etc. Experiența prin care a trecut ne demonstrează că respectarea unui program de masă este de asemenea foarte important. Este dificil de înțeles cum unii dintre noi după o masă în exces nu facem o pauză de la mâncare așa cum ar fi normal, cel puțin o zi. Vom da vina pe dependența de alimente, pe obișnuințe sau pe diverse substanțe care au capacitatea de a produce plăcere și stimulare corticală.
Manipularea psihică a consumatorilor pofticioși este parte dintr-un mecanism economic în care doar îmbogățirea este importantă chiar dacă se încalcă reguli elementare de morală. Fiind vulnerabili la aceste atacuri cu informații și reclame ar trebui să fie legi de protejare a omului. Astfel sancțiunile ar trebui să securizeze și să ajute la respectarea calității alimentelor pentru că cei mai mulți dintre noi nu avem posibilitatea de a ne produce singuri hrana.
Putem spune că la nivel individual fiecare trebuie să învețe cum să-și țină în frâu patimile. Atitudinea noastră față de mâncare ne salvează sau ne pune în pericol. Noi putem pregăti conștiința pentru a avea dorința de a slăbi dacă este necesar, ca să facă acel efort și să demareze schimbarea.
Obișnuințele la care se face iarăși referire în această carte sunt extrem de importante, pot conduce o persoană la eșec în tentativa de a menține o greutate atinsă, fapt pentru care acestea trebuie conștientizate și controlate sistematic. Persoanele atrase de gustul plăcut al alimentelor resimt ca stresante măsurile restrictive absolut necesare pentru slăbire. Oferirea de rețete pentru slăbire, de un meniu standard ca model poate fi de mare ajutor celor care nu au cunoștințe de acest fel. Rolul mișcării și al exercițiilor apare în volum ca fiind determinant alături de alți factori. Prezentarea anumitor diete ajută cititorii pentru a descoperi variante utile și pentru a înțelege efectul acestor măsuri, mai ales că se analizează critic ineficiența lor.