Pentru că unii se nasc prea buni și prea multi-talentați, avem șansa unor cărți cum este Pisica ruptă. Mircea Daneliuc pune la bătaie o poveste spumoasă despre viața (până acum) secretă a cineaștilor din vremurile românești când pelicula de film se dădea la rație, exact la fel ca pâinea și salamul de soia. Personaje de „legendă” ca Albani, Dinu Seralu și Vasilica Cur-de-Fier, într-o doză incredibilă de umor, creativitate și sarcasm.
Cornel Ungureanu: „Cu farmec, umor, cu un har al replicii pe care îl au puțini, Daneliuc descrie spectacolele desfășurate în spatele ușilor închise. Pisica ruptă, carte a excepționalelor portrete, poate fi considerată o substanțială contribuție la istoria politică a deceniilor al optulea și al nouălea.”
Ioan Groșan: „Bine-cunoscutul sarcasm cinematografic al regizorului se convertește cu o siguranță uimitoare într-un sarcasm epic pe care nu mă sfiesc să-l numesc, în cele mai bune momente ale sale, celinean.”
Andra Pavel: „Cartea asta vorbește de la prima la ultima pagină despre falsa libertate, despre susținerea părtinitoare a culturii, despre răzbunări și aprobări de complezență. Mai mult, vorbește despre nepăsarea lumii: a lumii noastre față de ce i se întâmplă, față de privări și impuneri; a lumii lor față de lumea noastră. Te plimbă de la un prezent la altul, de la un film la un festival, de la poliție la țânțari; te pierzi în cronologii, pentru că intenția nici n-a fost de ordine, ci de semnificație. Îți spune multe lucruri pe care le intuiai, dar pe care nu știi să le accepți, dacă nu ai dovezile existenței lor. Cumva, naratorul e garantul palpabil al unei istorii scrise de la balcon.” Întreaga recenzie poate fi citită pe semnebune.ro.
Mircea Daneliuc (n. 1943) este un celebru regizor, scenarist, actor și prozator român. Volume publicate: Pisica ruptă (roman, ediția I, 1997), Marilene (roman, 1999), Șchiopul binemirositor (teatru, 1999), Doi pinguri (teatru, 2000), Apa din cizme (roman, 2000), Strigoi fără țară (roman, 2001), Carlo Carlini, iluzionism (teatru, 2003), Petru și Pavel (roman, 2003), Femei în ghips (teatru, 2005), Ora lanti (roman, 2007), Cele ce plutesc (roman, 2009), Două spălări pe cap (proză scurtă, 2010), Băiatul fără sprâncene (nuvele, 2012). De același autor, la Editura Adenium au apărut romanele: Ca un grătar de mici. Un picior de plai, cu șplițul, Strigoi fără țară și Petru și Pavel.