Volumul Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale, autori Gary L. Francione și Anna Charlton, a apărut la Adenium și este recomandarea de lectură pentru această săptămână.
Veganismul nu este o opțiune culinară sau o variantă mai sănătoasă de a ne alimenta, ci mai ales o problemă de moralitate, pentru că, așa cum afirmă autorii, provocăm o imensă suferință miliardelor de animale pe care le consumăm doar pentru plăcere. Dieta tradițională bazată pe alimentele de origine animală nu doar că este cu totul inutilă omului, dar este nesănătoasă atât pentru corpul nostru, cât și pentru mediul înconjurător. În plus, există o mare varietate de rețete vegane la fel de gustoase și ușor de preparat. Cartea, un adevărat eveniment editorial în România, dă startul unei importante dezbateri în ceea privește obișnuința vinovată de a provoca suferință și moarte atâtor ființe pe care pretindem că le iubim.
Gary L. Francione și Anna Charlton, în introducerea volumului: „Numărul animalelor pe care le exploatăm pentru a ne hrăni este imens. Conform unui comunicat al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, oamenii ucid anual peste 57 de miliarde de animale pentru a se hrăni. Un miliard înseamnă o mie de milioane. În această cifră nu este inclus şi numărul peştilor şi al altor animale acvatice pe care le consumăm. Se estimează că numărul acestora s‑ar ridica până la cel puţin încă un trilion. Un trilion înseamnă un milion de milioane.
E o cantitate cutremurătoare de suferinţă şi de moarte.
Dacă sunteţi precum majoritatea oamenilor, înseamnă că iubiţi animalele. De fapt, s‑ar putea chiar să vă consideraţi a fi un iubitor de animale. Dar probabil că, în acelaşi timp, consumaţi carne, lactate, ouă şi alte produse de origine animală.”
Teodora Gaici: „Într-o abordare care face apel principiilor umane de ordin moral, Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale, constituie o lectură bogată în înțelepciune, care oferă răspunsuri multor întrebări transcrise din granițele culturale și pură obișnuință. Fără doar și poate, deprinderile umane sunt caracteristice și aflate într-o influență directă cu mediul cultural, printre care se numără și obiceiurile alimentare. Curajul cu care este scrisă această carte este pus în valoare, indisolubil, prin următoarea ipoteză: știm, bineînțeles, că pentru a avea posibilitatea de a ne hrăni, noi, ca oameni, încurajăm exploatarea unui număr considerabil, chiar nenumărat, de animale; și, totuși, continuăm să o facem. Probabil vă întrebați ce este greșit cu acest raționament, din moment ce, tradiția ne-a învățat, pe măsură ce am crescut, că așa trebuie să fie. Latura morală ne obligă, însă, să punem în balanță principiul suferinței, motiv pentru care faptul că îi provocăm orice senzație de durere unui animal nevinovat nu este în concordanță cu codurile etice de conduită.” Citiți întreaga recenzie pe food-balance.
Veganism.ro: „Deci cum putem justifica faptul că ucidem atâtea miliarde de animale terestre și marine în fiecare an pentru mâncare? Indiferent cât de uman am trata și am ucide aceste animale, cantitatea de suferință pe care o provocăm este copleșitoare.
Cu toate acestea nimeni nu susține că alimentele de origine animală sunt necesare pentru a avea o sănătate bună. Mai mult, există din ce în ce mai multe dovezi care arată că produsele alimentare de origine animală sunt dăunătoare pentru sănătate. Dar indiferent de ceea ce credeți despre aceste dovezi, nu există nicio îndoială asupra faptului că putem fi sănătoși adoptând o dietă vegană.”
Simona Ioniță: „Pentru că mă preocupă tot ceea ce are legătură cu alimentația sănătoasă, acest titlu m-a convins imediat că este o lectură potrivită pentru mine. Așa a și fost! Este o carte ce merită citită atât de cei care doresc să adopte o alimentație vegană, cât și de cei care au îndoieli în ceea ce privește alegerea celorlalți de a nu mai mânca carne.” Citiți recenzia pe carte în dar.
Stiripesurse.ro: Să mâncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale este o carte care n-o să lase indiferentă opinia publică românească, cu siguranţă. Apărută la Adenium, este semnată de Gary L. Francione şi Anna Charlton. Veganismul nu este o opțiune culinară sau o variantă mai sănătoasă de a ne alimenta, ci mai ales o problemă de moralitate, pentru că, așa cum afirmă autorii, provocăm o imensă suferință miliardelor de animale pe care le consumăm doar pentru plăcere. Dieta tradițională bazată pe alimentele de origine animală nu doar că este cu totul inutilă omului, susţin cei doi, dar este nesănătoasă atât pentru corpul nostru, cât și pentru mediul înconjurător. În plus, există o mare varietate de rețete vegane la fel de gustoase și ușor de preparat.”