La Adenium a apărut recent volumul Je suis Charlie? Regândirea libertăţii în Europa multiculturală (coordonator Sorin Bocancea), singura carte care tratează implicațiile cazului Charlie Hebdo dintr-o perspectivă complexă și actuală. Acest volum este recomandarea noastră de lectură pentru această săptămână.
Gabriel Cheșcu: „Volumul coordonat de Sorin Bocancea, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității «Petre Andrei» din Iași, cu o prefață semnată de Thierry de Montbrial, fondator și președinte al IFRI Paris, reușește să surprindă pluralitatea opiniilor pe marginea acestui subiect, deseori în dezacord sau chiar în opoziție. Așa cum afirmă Sorin Bocancea în introducerea lucrării, ideea care a stat la baza realizării acestui proiect editorial a fost nu cea a reunirii unor texte cu o anumită tentă, ci «de a pune la dispoziția cititorilor opinii cât mai diverse», întrucât «pluralismul opiniilor și buna lor argumentare au fost singurele imperative».” Citiți recenzia în revista de cultură contemporană Timpul.
Dana Pătrănoiu: „Unicitatea cărţii apărute la editura Adenium nu stă însă doar în întâietatea sa, în promptitudinea cu care aceasta a văzut lumina tiparului, ci, mai ales, în pluralitatea democratică a perspectivelor formulate între copertele ei.” Citiți întreaga recenzie pe mediascop.ro.
Alexandru Petria: „Je suis Charlie? Regândirea liberăţii în Europa multiculturală, antologia de texte despre cazul asasinării ziariştilor de la săptămînalul satiric francez Charlie Hebdo, coordonată de Sorin Bocancea şi apărută la editura Adenium, prima editată în lume despre întîmplarea tragică din 7 ianuarie 2015, dă un prilej de-a discuta, dincolo de terorismul musulman, despre libertate, despre ce preţ suntem dispuşi să plătim ca s-o păstrăm.” Citiți întreaga recenzie pe stiripesurse.ro.
Sorin Bocancea: „Je suis Charlie în măsura în care acest slogan înseamnă „eu sunt împotriva crimei de orice fel”. Cât privește limitele libertății de exprimare, acesta este un alt nivel al discuției. Veți avea bucuria de a întâlni în volum opinii și argumentări foarte solide din diverse perspective. Dincolo de acestea, însăși apariția acestei lucrări este un răspuns afirmativ față de slogan.” Citiți interviul lui Alexandru Petria cu Sorin Bocancea pe stiripesurse.ro.
Citiți fragmente din recomandarea noastră pentru această săptămână:
Dramele se produc în numele bunelor sentimente– Thierry de Montbrial
Răul secolului sau răul etern?– Raymond Clarinard
Potemkiniada de solidaritate– Preda Mihăilescu
Urmăriți dialogul dintre Grigore Cartianu și Sorin Bocancea, coordonatorul volumului apărut la Adenium.
Volumul, coordonat de politologul Sorin Bocancea, oferă o viziune echilibrată și actuală a unui caz extrem de sensibil. Printre colaboratorii se numără Iulia Badea‑Guéritée (Courrier International), Radu Carp (Universitatea din București), Angelo Chielli (Universitatea „Aldo Moro”, Bari), Raymond Clarinard (Courrier International), Sabin Drăgulin (Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, București), Thierry de Montbrial (fondator și președinte al IFRI Paris), Alina Mungiu‑Pippidi (politolog, scriitor, jurnalist), Dan Pavel (filosof, scriitor, jurnalist, consultant politic) ș.a. Cele 35 de contribuții reunite în volum acoperă un întreg spectru de teme și motive, însă fiecare autor pune accent pe unul singur. Din acest motiv, lucrarea conține 6 părți principale: Libertatea de exprimare. Pledoarii, critici și temeri, Problemele lumii europene: neoliberalism, neintegrare și hegemonism, Problemele lumii islamice: modernixarea ratată și extremismul, Ciocnirea civilizațiilor, Probleme universal umane și Reprezentări ale cazului Charlie Hebdo.