Volumul 25 de ani după. Alternative și provocări este rezultatul unui schimb epistolar dintre Paul Cernat și Alexandru Matei.
Teribila luptă politică a anului 2014 dintre dreapta și stânga a generat dezbateri încinse printre intelectualii neafiliați partinic. Paul Cernat și Alexandru Matei, printr-un incitant schimb epistolar în revista Observator cultural, caută să înțeleagă cum și de ce, după 25 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România, mediul intelectual este prada unui adevărat fanatism de dreapta, care îl face incapabil să sesizeze derapajele discursului și practicii politice.
Paul Cernat: „E un epistolar publicistic, nimic mai mult, un exerciţiu al gîndirii neînregimentate, în răspăr cu fetişurile intelighenţiei mainstream de după 1989 şi cu un pretins etalon al «onorabilităţii intelectuale» în care vedem, de fapt, o nouă dogmă ideologică, o nouă formă de închidere a minţii. Sigur că e şi o pledoarie pentru stînga, o stînga open mind, dar e mai ales un refuz al exclusivismelor. Atît eu, cît şi Alex Matei, venim din cercurile antifeseniste ale anilor ’90-2000, dar ne-am dat, în timp, seama că aceia pe care îi consideram, naiv, drept «buni» erau cu totul altfel decît ne imaginasem, ca şi agenda lor de altfel. Cartea e şi un foarte onest «examen de conştiinţă» ideologică a doi oameni care au votat diferit la ultimele alegeri, dar care ştiu să dialogheze şi se întîlnesc în multe puncte esenţiale. E şi o pledoarie pentru o lectură complexă şi nuanţată a istoriei recente, comuniste şi postcomuniste, intrată din păcate pe mîna unor procurori de serviciu cu ochelari de cal şi interese dubioase. Reconsiderarea anilor ’60-`70 («deceniul Maurer», destinderea poststalinistă din anii «convergenţei sistemelor») sau demontarea talibanismului anticomunist de după 1989 îi vor enerva, sînt convins, pe mulţi dintre cei pentru care tot ce s-a făcut sub comunism a fost toxic şi pentru care antifesenismul a devenit o datorie bigotă, bună să justifice orice porcărie împotriva adversarilor. Da, e interesant de studiat fenomenul intelectualilor de dreapta care toată viaţa au lucrat la stat, mai ales că mulţi din rîndul celor care-i demonizează, fascistoid, pe bugetari, pensionari şi «asistaţii social» sînt ei înşişi asistaţi cu fonduri generoase de la stat sau din afară.” Dialogul lui Paul Cernat cu Alexandru Petria poate fi citit pe stiripesurse.ro.
Paul Cernat (n. 1972) este critic literar, eseist și publicist, absolvent al Facultății de Litere a Universității din București, secția română‑franceză. Conferențiar universitar doctor la Departamentul de Studii Literare Românești al aceleiași facultăți. A publicat studii, eseuri și cronici de carte în majoritatea revistelor culturale importante din România anilor 2000, afirmîndu‑se drept unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi comentatori literari din noua generație. Volume colective: În căutarea comunismului pierdut (în colaborare cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Paralela 45, 2001), O lume dispărută. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.‑R. Patapievici (în colaborare cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Polirom, 2004), Explorări în comunismul românesc, vol. I (în colaborare cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici,Ioan Stanomir, Polirom, 2004), Explorări în comunismul românesc, vol. II (în colaborare cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Polirom, 2005), Explorări în comunismul românesc, vol. III (în colaborare cu Angelo Mitchievici și Ioan Stanomir, Polirom, 2008). Împreună cu poetul Andrei Ungureanu a publicat romanul fantasy Războiul fluturilor (Polirom, 2005). Colaborator la volumul colectiv Epoca Traian Băsescu (coordonatori: Florin Poenaru și Costi Rogozanu, Tact, 2014). Volume de autor: Contimporanul. Istoria unei reviste de avangardă (ICR, 2007), Avangarda românească și complexul periferiei (Cartea Românească, 2007), Modernismul retro în romanul românesc interbelic (Art, 2009), Existențialismul românesc interbelic (Editura Muzeului Literaturii Române, 2013).
Alexandru Matei (n. 1975) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București. Doctor în literatură franceză contemporană la Universitatea București și la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007). Burse doctorale și postdoctorale la București și Paris. Rezidență ICR Paris în 2009. Lector doctor la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universității Europei de Sud‑Est „Lumina”. A predat la Universitatea „Spiru Haret” (1999‑2013), la Universitatea București (2009‑2013), la Universitatea „Transilvania” din Brașov (2008‑2009) și la SNSPA București (2014‑2015). A publicat: Ultimele zile din viața literaturii (Cartea Românească, 2008, Premiul Asociației de Literatură Generală și Comparată, 2009), Mormântul comunismului românesc. „Romantismul revoluționar” înainte și după 1989 (IBU Publishing, 2011), Jean Echenoz et la distance intérieure (L’Harmattan, 2012) și O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965‑1983) (Curtea Veche, 2013). A fost votat cel mai bun tânăr eseist într‑o anchetă a revistei 22 (2008). Colaborator permanent la Observator cultural (din 2000), Astra din Brașov (din 2011) și Șapte Seri (București, din 2015). A publicat articole academice în România, Franța, Olanda, Estonia și Republica Moldova. A colaborat la majoritatea revistelor culturale din București.
Volumul a fost lansat vineri, 22 mai 2015, la Salonul Internațional de Carte Bookfest. La eveniment au participat: Ovidiu Șimonca, Alexandru Matei, Paul Cernat, Vasile Ernu și Daniel Șandru.