Metaficţiunea contemporană. Dublă lectură a romanului românesc şi spaniol

Metaficțiunea contemporană. Dubla lectură a romanului românesc și spaniol este un studiu semnat de Anamaria Blanaru care vizează o cercetare complexă a metaficțiunii, o privire critică asupra polemicilor în care a fost abordat acest subiect.‏ Anamaria Blanaru: „Una dintre cele mai importante constante ale metaficțiunii rămâne construcția dublă, ficțiune și critică literară asupra textului scris, ambele…

„25 de ani după”: fragment

Paul Cernat și Alexandru Matei, printr-un incitant schimb epistolar în revista Observator cultural, caută să înțeleagă cum și de ce, după 25 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România, mediul intelectual este prada unui adevărat fanatism de dreapta, care îl face incapabil să sesizeze derapajele discursului și practicii politice. Citiți, în exclusivitate, un…

Recomandarea săptămânii: „Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu”

 Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu: prima și singura carte scrisă pe această temă din perspectivă creștină ortodoxă Recomandarea Adenium pentru această săptămână este volumul Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv. Lucrarea aduce în atenția cititorului codul pe care îl conține Cartea Sfântă, ca „dovadă incontestabilă, în aceste vremuri de necredință și scepticism,…

Recomandarea săptămânii: „Iluzoria vulpe a fericirii”

Recomandarea Adenium pentru această săptămână este volumul Iluzoria vulpe a fericirii, autor Doina Popescu. Dacă n-ați mai pus mâna de multișor pe-o carte cu „de toate”, rezervați un loc pe noptieră pentru romanul acesta! Cristian, Zina, Iulia, Radu, Ionuț, Ana. Femei frumoase, bărbați complicați. Relații care seamănă cu marea, când potolite, când zbuciumate. Personajele centrale…

Despre libertate: „Je suis Charlie?”

Atentatul asupra redacției Charlie Hebdo a generat la nivel global problematizări, dispute, analize desfășurate pe mai multe planuri. Fie că au fost plasate în aria libertății de exprimare (cu păreri împărțite referitoare la relația cauză-efect), a aspectelor legate de integrare și diversitate (cu toate dilemele legate de libertate și ordine) ori înscrise în modelul explicativ…

Recomandarea săptămânii: „Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei”

Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei este o carte scrisă la superlativ, despre cum poezia și geniul filmelor tarkovskiene au devenit poveste de dragoste, sens și stil de viață, într-o Românie comunistă unde libertatea de gândire se încadra la categoria „delictele golanilor”. Rezistență și eliberare prin artă –  legitimație valabilă pe viață. Mihai…

Radu Carp: „Dreptul public, perspectiva comparată și analiza politică. O intersecție necesară”

Prin articolele însumate în volumul Dreptul public, perspectiva comparată și analiza politică. O intersecție necesară „se face o interpretare a realităților sociale și se arată cum diferitele teorii ale dreptului public sau ale științei politice pot fi puse în aplicare pentru a înțelege mai bine realitatea”. Prin urmare, aceste texte nu sunt mostre de presă, ci…

Infernala comedie

Volumul Infernala comedie, „un mănunchi de poeme pornolirice”, cum însuși autorul îl definește, reușește să detabuizeze cuvintele care, deși deseori aflate pe buzele sau în mintea noastră, cu greu și-au găsit locul în lirica românească. Ilustrațiile realizate de Felix Aftene completează o viziune poetică inedită. Cartea a fost lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015.…

Uși, ferestre și alte proze

Volumul de proză scurtă al lui Dorin David- Uși, ferestre și alte proze– reunește douăzeci și trei de scrieri, o parte din ele publicate în perioada 2001-2013 în revistele „Calende”, „Vatra”, „Tribuna și Astra”, restul fiind inedite. Povestirile pendulează între două universuri – cel al realității imediate, cu personaje și situații palpabile, și cel al ficțiunii literare, chiar al magicului…

Adenium: recomandarea săptămânii

Lecțiile de seducție, în număr de 12 și asociate lunilor anului, relansează fantezia, dar nu ca pe ceva sordid sau murdar, cum se întâmplă de multe ori, ci ca pe ceva pozitiv, curat; o vedem, mai degrabă, legată de seducție sau de reanimarea propriei lumi interioare, pe care o proiectează, în același timp, către ceilalți.…