Structurată pe trei capitole, lucrarea Utopia. Imaginarul social între proiecție și realitate, autor Teodora Prelipcean, oferă o imagine de ansamblu – descriptivă, explicativă, interpretativă și comprehensivă – asupra complexului domeniu specific genului literar cunoscut sub numele de utopie. Din abordarea propusă nu lipsesc personalitățile marcante ale genului, sublinierea locurilor comune scrierilor utopice, modalitățile diferite în care au fost imaginate societățile perfecte de-a lungul timpului ori eșecul tuturor încercărilor de a transpune imaginarul în real. Studiul se adresează atât publicului larg, cât și cititorului avizat, fiecare din cele două categorii descoperind informații utile și repere interpretative.
Ana Dumitrache: „Cartea se termină cu o serie de concluzii menite nu doar să sintetizeze ideile esențiale ale lucrării, ci și să completeze informațiile oferite, să îndemne la o cercetare mai aprofundată, ba chiar să ofere noi interpretări ale celor deja dezbătute. Aceasta parte are o notă mai personală, întrucât Prelipcean formulează mai mult ca înainte ipoteze proprii și își dezvăluie opinia (argumentată și judicioasă) asupra aspectelor prezentate. Ideea finală a lucrării este că, pentru a construi un viitor mai bun, este imperios necesar să privim mai întâi în trecut și să evităm greșelile deja făcute. Nu trebuie să luăm lucrurile de-a gata, ci să ne punem întrebări și să găsim soluții, să nu cădem în extreme și să ne arătăm în permanență flexibili și inventivi. Sfaturi bune de luat acasă și de aplicat în orice domeniu.” Citiți întreaga recenzie pe semnebune.ro.
Teodora Prelipcean: „Indiferent de tipul de societate la care autorii s‑au raportat, de mediile variate din care provin, de cultura și educația primite, reflectarea critică a realității socio‑politico‑economice reprezintă și ea una dintre trăsăturile comune scrierilor utopice. Astfel, cu toții sunt preocupați să identifice tarele specifice respectivelor societăți, să dezvăluie contradicțiile și conflictele existente, criza instituțiilor, fie ele economice, politice sau de altă natură, și să ofere soluții – economice, politice, sociale, religioase –, astfel încât să fie posibilă reformarea vechii societăți și construirea uneia noi în care binele și fericirea să nu fie apanajul celor bogați, ci al tuturor. Critica se realizează direct sau indirect, explicit sau implicit, prin varii mijloace. De asemenea, și poeții, și oamenii politici, dar și autorii de romane, folosind satira, ironia și argumentele raționale își exprimă nemulțumirile, revolta sau insatisfacțiile.”
Teodora Prelipcean (n. 1967) este conferențiar la Facultatea de Științe Politice și Administrative și director al Departamentului de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Petre Andrei”, Iași. Licențiată în filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași (1994), a obținut diploma de studii aprofundate în „Filosofie și spiritualitate răsăriteană” (1996) și doctoratul în filosofie (2003). A urmat stagii de specializare la Faculté des Sciences Économiques et Sociales, Université de Lille, Franța (1993), și la Faculty of Law, University of Lapland, Finlanda (2000). Este membră a asociației internaționale Council for Research in Values and Philosophy, membră a International Advisory Board (Editura Lumen, Iași), reviewer al revistei Philosophy Study și redactor la revista Polis. A publicat articole și studii în reviste de specialitate românești și străine (Revista de Teorie Socială, Symposion, Philosophy Study, Procedia – Social and Behavioral Sciences), în volume colective și lucrarea Explicația în științele socio-umane (2004).