Volumul 25 de ani după. Alternative și provocări a apărut de curând la Adenium, fiind lansat la Salonul Internațional de Carte Bookfest din mai 2015.
Teribila luptă politică a anului 2014 dintre dreapta și stânga a generat dezbateri încinse printre intelectualii neafiliați partinic. Paul Cernat și Alexandru Matei, printr-un incitant schimb epistolar în revista Observator cultural, caută să înțeleagă cum și de ce, după 25 de ani de la prăbușirea regimului comunist în România, mediul intelectual este prada unui adevărat fanatism de dreapta, care îl face incapabil să sesizeze derapajele discursului și practicii politice.
Alexandru Matei: „Există o mare doză de vanitate, de imaginar sau de design în manifestările publice ale intelectualului român. Dar asta-i normal, poate, intelectualul este şi el o marcă, trebuie recunoscut. Regimul comunist a încercat să recupereze marca, şi a reuşit. În România, Puterea nu e de fapt niciodata cu adevărat pusă în chestiune. Ea fascinează şi gata. Am avut o putere politică, acum avem una economică, tropismul e acelaşi. Intelectualul este de fiecare dată un fel de înger care nu se opune, care se lasă flatat şi flatează la rîndul lui puterea, cu condiţia să fie lăsat în pace. Filosoful român care scrie pentru public nu e cineva care scrie pentru a-l pune pe gînduri, ci unul care scrie pentru a spune ceea ce cititorul aşteaptă de la el. Nimic de gîndit, totul de confirmat şi de admirat. Apoi, fascinaţia filosofului pentru scriitor mi se pare păguboasă. E ca şi cum ai recunoaşte că nu descoperirea unor adevăruri sau înnoirea metodologiilor sînt importante, ci numai charisma stilului. La adăpostul charismei, poţi spune orice. Acesta pare să fie principiul meritocratic din România. Apolitismul care transpiră din titluri despre îngeri şi empireu e o formă de acceptare a unui partaj al puterii care a funcţionat foarte bine în comunism. Faceţi ce vreţi în spaţiul public, voi politicienii, voi capitaliştii (sau comuniştii), daţi-ne timp, bonne chère şi linişte, noi o să stăm cu ale noastre şi o să ne vindem marca în mulţime.”
Dialogul dintre Alexandru Matei și Alexandru Petria poate fi citit pe stiripesurse.ro.