Romanul „Ignoranța în brațele omenirii”, semnat de Gheorghe Vîrtosu zugrăvește pe de o parte drama spirituală a vremurilor noastre, cu care se confruntă întreaga lume, iar pe de altă parte înfățișează o alternativă spirituală la această criză: o viziune despre lume și viață raportată la eternitate. Putem spune fără să greșim că acest roman, prin cele cinci volume ale sale, se constituie într-o reprezentare importantă a emigrației mondiale, demnă de inclus în lecțiile de istorie universală, descriind printr-o succesiune de oameni, fapte, evenimente și situații – odiseea europeană/africană/mondială a unor personaje prinse în vâltoarea totalitarismelor încleștate peste tot în lume.

Mai grav este faptul că atrocitățile descrise în roman se întâmplă (în mod voit) și sau mai ales în rândul copiilor. Împletit cu misticismul specific fiecărei culturi a societăților din care provin, realismul tragic al destinului copiilor-eroi ai acestui roman te țin cu respirația întretăiată de la cea dintâi pagină, până la capătul celui de-al cincilea volum. Dialogul te menține în priză, romanul este extrem de dinamic, personajele sunt din cele mai exotice, aparținând tuturor culturilor acestei lumi.

all-800

Despre autor

Gheorghe Vîrtosu reprezintă un caz particular și unic în cultura românească a secolului XXI. Publica atât la edituri din România, cât și New York, SUA. Urmind o carieră militară, cu afaceri de succes, petrece marea parte a existenței in Marea Britanie. Faimos pictor, expus în cele mai mari galerii si muzee din lume. Romanul „Ignoranța în brațele omenirii” este finalizat la opt ani după liberarea sa din închisoarea din Franța.

Gheorghe Vârtosu merită toată susținerea și încurajarea noastră. Vocabular bogat și variat, presărat cu proverbe neaoșe, pline de tâlc, autorul posedând, arta dialogului succint și colorat sub aspect expresiv.
Ion Ciocanu –critic

Gheorghe Vârtosu este nu doar un domn preocupat de detalii, dar si de analiza naturii umane si din acest motiv si trairile personajelor sunt expuse cu atat de multa finete.
Cyril Connolly – critic